Insekter eller ohyra? (Insects or bugs?)

liljebaggar

1 638 ord (words. No English text …) publ 2014 05 31

flagga-svensk Djur, vilket inbegriper insekter, gör inte bara stor nytta i en trädgård. De är nödvändiga för att den ska vara levande och för att växterna ska frodas på sikt. Svampar av olika slag är också viktiga för att bryta ner växtmaterial och frigöra näringsämnen för växterna att ta upp på nytt.

Men … det kan bli för mycket av det goda och en del sorters insekter och svampar får gärna vara någon annanstans än just i min trädgård och på mina rosor!
En daglig rundtur för att ha koll på (och ha ihjäl) insekter och svampar fram till midsommar är ett bra sätt att hålla dem i schack. Därefter är de flesta av dem inte lika aktiva. Med undantag för svamparna.

Men hur ser de ut? Eller hur ser spåren ut? Vad ska man hålla ögonen öppna för? Viktigast – hur blir man av med dem?
Jag tar Maj-Lis Petterssons och Ingrid Åkessons Växtskydd i trädgård” till hjälp. (Natur och Kultur/LTs förlag ISBN 91-27-35454-7, Streckkod: 9789 127 35454 8)
Jourhavande biolog på naturhistoriska museet kan också hjälpa till.
Biologiska bekämpningsmedel (mot t.ex. öronvivlar) säljs av nyttodjur.se, även av stick.se, wexthuset.com och bionema.com. Jag har endast handlat hos nyttodjur hitintills, produkten BINAB mot svampangrepp.

På Stick.se står det en del om vad man kan göra för att komma åt dem innan man bestämmer sig för att använda bekämpningsmedel.

Nedan finns en del bilder på några av insekterna och medel mot dem.

Innehållsförteckning (klicka på rubrikerna)

Liljebaggar
Vecklarfjärilar
Rosenskottstekel och rosenbladstekel
Bladlöss
Okänd larv –  larv från påfågelsöga eller en videspinnare?
Större (allmän) snabelsvärmare – Deilephila elpenor
Öronvivel
Nematoder
Svampar
Rådjur
Spanska sniglar (mördarsniglar)
Verktyg

liljebaggar

Liljebaggarna

liljebaggar

Liljebaggarna (Lilioceris lilii) kommer gärna fram när det är soligt och på våren. (De är lätta att upptäcka med sina lackröda ryggar. Ska inte förväxlas med stor kardinalbagge.) De verkar vara smarta också. Det verkar som om de vet när en illasinnad person som jag är på väg att klämma ihjäl dem. Då flyr de genom att kasta sig baklänges ner mot jorden. Med sin svarta mage vänd upp mot mig, så jag inte kan se dess lackröda rygg längre. Den svarta magen kamoufleras mot den mörka jorden. Ibland hamnar den bara några blad längre ner och då får jag tag på den.
Numera är jag inte så kräsmagad. Efter att ha fått mina liljor uppätna eller bemängda med deras ”äggläggning” under ett flertal år så klämmer jag ihjäl dem mellan fingrarna så fort jag får syn på dem.
Om du har upptäckt att dina liljor har svarta klumpar på bladen, så är det liljebaggarnas ägg, täckta av deras avföring. Tar du bort bladen, eller själva klumparna så har du decimerat antalet liljebaggar betydligt.

Jag fick ett tips om att spruta vatten med cayennepeppar på plantorna mot liljebaggarna – men jag vet inte om det fungerar. Annars kan du behandla dem med en pyretroid.

ev. vecklarfjäril

till innehållsförteckning

Vecklarfjärilar

Så här fina små paket kan de som jag tror är vecklarfjärilar göra. Är de inte för många så kan jag nog tolerera en och annan för de fina paketens skull. Men, jag bör nog klämma ihjäl dem – de räknas ju ändå till skadegörarna.
till innehållsförteckning

Rosenskottstekel och rosenbladstekel

Rosenskottstekeln eller rosenbladstekeln accepterar jag inte i trädgården. De får nya skott på plantan att vissna och bladen på plantan att krulla ihop sig så den inte utvecklas. Plantan blir svag och angrips då lättare av t.ex. mer svampar och ändå mer insekter för att till slut dö. Det vill jag inte ska hända med mina plantor. Ännu har jag inte någon bra bild på hur spåren efter dem kan se ut eller på själva steklarna (brukar klämma ihjäl dem så fort jag ser dem.)
Men spåren av  vissna toppskott och hoprullade blad kan jag ta ett par bilder på. Det får bli sedan…
till innehållsförteckning

Bladlöss

Bladlöss är busenkelt att komma tillrätta med och kanske stryker lite andra insekter också med. Spruta med såpvatten så drunknar/kvävs de! Skaffa en 5-liters dunk med handpump och sprutmunstycke och fyll den med såpvatten.  Häll i såpan sist och rör om så löddrar det mindre. Spruta så fort du ser att de är på gång.
(Jag klämmer ihjäl dem när jag ser dem också. Såvida det inte är de där svarta, lite aggressiva bladlössen. Då tar jag handskar på mig… jag har oftast handskar på mig i trädgården.)
till innehållsförteckning

okänd larv

Okänd larv

  •  larv från påfågelsöga eller en videspinnare?

Om det här är en videspinnare – så kommer den att avlivas.  Men den ser inte riktigt ut som en sådan. Videspinnaren är en skadegörare. Jag hittade Naturhistoriska riksmuseet på nätet och deras sida om fjärilar, men hittade inte larven där. Då skickade jag bilden till deras jourhavande biolog och fick ett svar och en länk.

Hej Marica!

Det är nog snarare ett blågrått aftonfly.

http://www.ukmoths.org.uk/show.php?id=3144

Mvh / Didrik

Jag hoppas att det inte är särskilt hungrigt på fel saker. Om det har tagit sig hela vägen från Skottland så kan det väl få vara kvar.
till innehållsförteckning

större snabelsvärmare

Större (allmän) snabelsvärmare – Deilephila elpenor

Så vitt jag förstår är detta en större snabelsvärmare och den är ingen skadegörare. Den får vara kvar som ett exotiskt inslag i trädgården.
till innehållsförteckning

Öronvivel

Med lim eller klisterband runt roten går det att fånga viveln på väg upp och ut för att äta på växten.

De äter på natten och gömmer sig under dagen, så på natten går det att skaka ner dem ur växten. Om man har brett ut något på marken så kan man sedan vika ihop det och göra sig av med krypen.

De feta vita larverna är lätta att upptäcka i komposten, jag har plockat ur en del för hand i samband med att jag gräver i den. Det får väl inte bort alla men decimerar dem en del i alla fall.

Om inte det hjälper så kan man köpa nematoder som äter upp larverna. Dvs innan de har gått över i insektsstadiet. Dvs under vår eller höst och observera att det ska vara rätt jordtemperatur. De som säljer (nyttodjur.se och wexthuset.com t.ex.) informerar.

till innehållsförteckning

Nematoder

Nematoder är flera? släkten av ett  mikroskopiskt litet djur som går in i plantan via rötterna.  De jag hittat intill och i mina rosors rötter ser ut som pyttesmå sniglar som knappt går att se med blotta ögat. Där äter de  och lägger ägg och på så sätt försvagar de plantan.  Rosor och liljor lär vara särskilt utsatta för deras angrepp . Om en planta inte växer så kraftigt som den brukar eller förväntas göra kan den vara utsatt av en gallrots- eller rotsårsnematod (De har givetvis olika latinska namn de också, precis som växterna de äter.) De sprids lätt med jorden som följer med redskap och skor till andra delar i trädgården.

Att bli av med dem är inte lätt. Att gräva bort jorden rekommenderas, (men var ska man lägga den för att inte sprida dem vidare?)De tål inte värme så man kan försöka ånga ihjäl dem. ( Jag hade allvarliga tankar på att skaffa ett stort ångaggregat (som används vid militära övningar för att värma mat.)
Jag läste en artikel som hänvisade till några tyska försök med tagetes som verkade fungera. Men det ska vara rätt sorts tagetes.  Det var ca 8 år sedan. Sedan dess har jag hört talas om och läst på lite spridda ställen om tagetes som en metod att ”få bort” dem med varierande förklaringar om vad som händer och med lite olika sorters tagetes som den verksamma sorten. (Tagetes patula är nog den som nämnt oftast vilket inte behöver betyda att det är den som fungerar.) Den senaste förklaringen av hur tagetes fungerar  är att nematoderna inte kan motstå ett ämne som tagetesarna  utsöndrar utan dras till det – men de tål det inte! Så tråkigt för nematoderna. De dör.
(Jag kunde inte hitta den tyska undersökningen igen på nätet – tyvärr. Det finns en del forskningsrapporter om det, men det är ännu i sin linda, verkar det som.)
I vilket fall så planterade jag tagetes tillsammans med mina rosor och det verkar fungera, för nu är de piggare och kraftigt växande igen. Dock jag har inte fått ut tagetesarna i tid varje år, något år har jag hoppat över planteringen av dem och sorten har jag inte varit så petig med – så nematoderna finns kvar.

Jag fick antagligen med nematoderna när jag köpte ett par rosor i snabbköpet (kunde inte låta bli) och har ägnat lite tid åt att hitta sätt att bli av med dem.
till innehållsförteckning

Svampar

rosrost, svartrost … mot dessa svampar använder jag rovsvampar som jag köper på nätet.  BINAB   har utvecklat en produkt (Binab TF WP) som är lätt att använda. (Länk till återförsäljares webbsida.) De förvaras i frysen. På våren och hösten sprutar jag dem på rosplantorna. Ett- två kryddmått i 5-liter vatten.
till innehållsförteckning

rådjur

Rådjur

Sedan var det de större djuren. Rådjuren är vackra och även om de är hungriga, så kaläter de inte trädgården. De nafsar lite här och lite där. Trots det så blir nafsandet för mycket för mina tulpaner, rosknoppar och dagliljorna, eftersom de går här varje natt. Så vissa dagar på våren ligger rådjuren illa till. Deras och min räddning, eller rättare sagt, mina plantors räddning är,  ”Råväck”, en njurtalgslösning som sprutas på blommorna. Det fungerar!

(Rådjur är värddjur för fästingar)
till innehållsförteckning

Spanska sniglar (mördarsniglar)

De har vi inte här i Österå utanför Falun än i alla fall. Myskankor äter visst sniglarna, det finns försök med nematoder som dödar dem och förhoppningsvis kan ett införskaffande av en gräsklipparrobot, som jämt åker runt och klipper, ev. minska ner dem.  2008 11 11 publicerar Ny Teknik en artikel där Lars Anders Karlberg hänvisar till en rapport beställd av Husqvarna:

”Husqvarna anlitade två studenter vid lantbruksuniversitetet i Alnarp, Klara Ekengard och Mira Rur, för att utreda om robotgräsklipparen verkligen höll tomten ren från sniglar och vad det i så fall beror på.

Rapporten om de tio familjernas erfarenheter har nu lämnats till Stefan Axelsson, chef för Husqvarnas robotprodukter.

– Resultatet är entydigt. Sniglarna har försvunnit. Men det finns fortfarande frågor kvar om exakt varför de försvunnit, säger Stefan Axelsson.”

”… om det var för att gräsmattan var kort som en golfgreen, för elslingorna runt tomten eller för att vibrationerna från gräsklipparen skrämde bort sniglarna…”

till innehållsförteckning till toppen – to the top

Verktyg

  • Sekatör för att klippa bort vissna och angripna blad och växtdelar. Bränn upp dem. En del angripna delar räcker det med att gräva ner i komposten men om det är svårt att minnas vilka det var – så bränn det istället.
  • Vattendunk med handpump och sprutmunstycke för att spruta på såpvatten och rovsvampar.
  • Tagetes
  • Robotgräsklippare

till toppen – to the top innehållsförteckning

En frisk trädgård

Att förebygga genom att hålla plantor och jord i god kondition gör att skadorna från ett angrepp blir mindre och att skadeinsekter och svampar inte får samma fäste som bland sjuka och försvagade plantor. Vidare till ”en frisk trädgård”. 

 (… som landskapsarkitekt inriktad på gestaltning och planering är jag ingen expert på skadedjur men med erfarenhet från mina egna och andras trädgårdar har jag lärt mig en del ändå.)

till toppen – to the top innehållsförteckning


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: