547 ord 2022 05 23
Äntligen, är det gjort! Under några år har jag tänkt på det, eller rättare sagt när de börjat sticka upp sina första gröna löv har jag tänkt på det och sedan när de växt till sig, brett ut sig och blommat så har jag tänkt att det där skulle jag gjort i våras. Rensat bort dem.


Det som fått mig att tveka är en kombination av vad som prioriterats bland allt som behöver göras under våren och en önskan om att skona de ömtåliga skogsväxterna jag planterat från att rensas bort av misstag, då de av misstag alltför lätt skulle kunna följa med i en hårdhänt och genomgripande bortrensning av inkräktarna.
För att få bort dem fordras att all jord vänds och sållas från deras rötter som bildar ett rikt nät kors och tvärs på flera nivåer och gärna alldeles intill, mycket nära sina medväxter.
Bilden:
Aegopodium podagraria – kers, kirskål
Convallaria majalis – liljekonvalj
polypodiopsida – klassen ormbunksväxter
Så om jag vill ha kvar ormbären, de skira fina låga ormbunkarna på sina tunna, svarta stänglar, de små ömtåliga plantorna av harsyra, vitsipporna och de mer robusta låga och höga ormbunkarna – så måste de plockas upp en och en för en ingående granskning och rensning från kirskålens innästlade rötter.



Paris quadrifolia – ormbär och en större ormbunke på väg upp, omgivna av kers.


De är dock rätt lätta att känna igen, kersens rötter, särskilt efter några timmars rensning. De har en liten knöl eller nod som går åt det rosalila hållet varur bladstängeln sticker upp och från vilken bladstjälkarna lätt lossar men griper man tag om själva noden så går det att få med sig roten och även en del av rotnätet med fler vidhängande små plantor – om jorden är lucker nog. Med en grep kan man luckra lite så går det lättare att dra. Rötterna är lite lika liljekonvaljens ljusa och kraftiga rötter men i jämförelse med kersen har liljekonvaljen stora ruskor av små utlöpare från sina rötters huvudbanor som vindlar sig fram mellan plantorna.
När det gäller liljekonvaljen så gör det inte så mycket om den också rensas bort. Den kommer lätt igen om man vill ha den. Den kan betraktas som ett ogräs även den.
Så i höstas rensades den ena rabatten och nu är den andra klar! Med grep har kersen lyfts upp och ur har jorden ruskats, plantorna som ska vara kvar är upptagna ur jorden och rensade underifrån









Av de tre rabatterna det är fråga om, de där jag efter många år lyckats få skogsväxterna att föröka sig i, har en klarat sig från kirskålen (där finns skogsfräken istället), där har den fina låga ormbunken spridit sig väl. Så då har jag lite att ta av för att kunna återplantera efter min rensning.
Nu gäller det att hålla efter och plocka undan de sista rotbitarna! De avslöjar sig genom att skicka upp nya blad.