En frisk trädgård


(so far text only in Swedish … fortsättning följer … )

Att förebygga genom att hålla planteringarna luftiga och fria från dött material (dvs. ta bort sånt som hellre ska ligga på komposten, dock lite gräsklipp och ett och annat ogräs är ok, de insekter och svampar som inte gör ”skada” vill jag ju ha kvar.)
Var lite restriktiv med kvävegödslingen. Kväve har den kemiska beteckningen”N” som står för Nitro. Gödsla inte med kväve efter midsommar. Överdriv inte heller kvävegödsling eftersom växterna blir väldigt lösa och frodväxta då (det gillar en del steklar). Gödsla hellre med kalium som stärker växternas cellstruktur. Kalium finns i vedaska. Så när du grillat klart eller om du som eldar med ved eller pellets funderar på var du ska göra av askan så är det bra att lägga den som jordförbättrare i planteringarna eller komposten.

Växterna mår bra av att jorden mellan plantorna luckras, så att vatten och även luft kommer ner. Det gör att näring och vatten kommer ner bättre till rötterna.
Att jorden är full av sten gör inget för växternas del men gör skötseln besvärlig.

Verktyg

Sekatör, spade, kratta, räfsa, planteringsspade, skyffeljärn, vattenslang och skottkärra. Ja, också något att klippa gräset med. En 5-litersdunk med handpump och sprutmunstycke för att spruta såpvatten och rovsvampar… och några tagetes. Det är allt.
till toppen – to the top


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: