grinden – the gate


2022 september

Gården heter Stengrinden. Självklart ska det sättas upp en grind igen mellan de gamla grindstolparna av sten!

Den ska vara enkel att öppna, inte alltför tung. Samtidigt lite traditionell och tydligt visa att det har lagts ner omsorg på utseende och funktion. Den ska visa att gården är bebodd.

Så inventeringen av olika grindar påbörjades. Den mest extremt enkla grinden är den med endast två järnrör nerslagna och en tvärslå, eller ett tvärrör i aluminium med ett hänglås i ena änden. Den finns i princip vid varje skogsväg.

I andra änden av skalan är de rikt utsirade grindarna i svartbränt järn eller stål. Trägrindar uteslöts snabbt då de är både tunga och underhållskrävande. Det fanns en idé att använda gammalt material på platsen, men svårt att få en överblick av och tidskrävande.

Så skisserna som togs fram är gjorda utan hänsyn till dem.

När de skissats upp och det var dags att bestämma närmare vilken man skulle välja, tjocklek på gods och dimensioner började ägaren bli ivrig … och inspirerad av allt skrot som legat kringspritt på ägorna och som han nu plockat ihop i en stor hög.

Kan vi inte använda det här? Jo, nu när man har skisserna så är det lättare att välja ut något som skulle kunna passa. Så med lite modifikationer så valdes ett par hjulaxlar och delar av olika harvar. Resultatet blev så här.

Efter något år kom det på plats, målad med svart hammarlack!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: