Saxifraga arendsii-gruppen – rosenbräcka (swedish native name)

Saxifraga (arendsii-gruppen) - rosenbräcka

Saxifraga (arendsii-gruppen) - rosenbräcka

fotograf/ photographer: Nader Ghassemi Brumand 2014 06 06, Falun Sweden
(scroll down for English version)

En vän till mig berättade att han går förbi en underbar trädgård varje dag på väg till sitt nöjesjobb. Trädgården blommar för fullt med en förtjusande liten blomma under våren som han undrade om jag kunde veta vad det var. ”Skicka mig en bild, så får vi se” uppmanade jag. Här är bilden han skickade mig och visst är de fantastiska!
Det är Rosenbräcka, på latin Saxifraga (Arendsii-gruppen),  vilken sort det är vet jag inte, förutom att det förmodligen är flera sorter av de röda och rosa. (Klickar du på länken nedan och söker på rosenbräcka och sedan klickar på det latinska namnet som kommer upp, så kommer du till en lista med 46 olika namnsorter. De är vita, rosa eller röda.  En av dem kanske är gul med tanke på sortnamnet ”Sulphur…”  http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/skud/vaxtnamn/

Den blommar på våren. En smal stängel växer upp ur en mossliknande kudde av städsegröna blad. En blomma i toppen. Den vill ha fuktigt och invaderas lätt av gräs och andra kraftigt växande marktäckare.

in english A friend of mine told me that he passes the most beautiful garden on his way to his leisure job. The garden is full of a most delightful little flower and he asked me if I knew the name of it. ”Send me a picture of it, and we will see.” He sent me this picture, and are they not fantastic!

Their latin name is  Saxifraga (Arendsii-gruppen), they belong to the Arendsii- group.  (Maybe it is what you call Rockrose in english?) What kind of specific name variety it is, I  do not know, except that it are several of the red and pink ones. (Click the link below and write the name rosenbräcka,  and the latin name will show.  Then click the latin name and all the different name varieties will show up, 46 of them. They are white, pink and red. One of them might be yellow considering the name ”Sulphur…”  http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/skud/vaxtnamn/

 They blossoms in spring. A thin stalk grows up from a mosslike cushion of evergreen leafs. A flower in the top. They wants it humid and are easily invaded by grass and other strong growing groundcovers.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: