Pioner (Peony)

Paeonia lactiflora eventuellt 'Karl Rosenfield'

Till växtnamnlistan, Till växtgalleriet

Pioner ska planteras ytligt, nästan så att rötterna syns. Hamnar de för djupt så blommar de inte. Rötterna lär vara något söta och det är därför de klarar vinterns kyla bra trots att de ligger ytligt.
De tål också konkurrens från gräs märkligt bra.

Se också vad Svenska Pionsällskapet skriver och visar. De visar också en hel kollektion av trädpioners olika blommor på sin sajt, dessutom professionella odlare där åtminstone en del av dem finns att köpa, pioner alltså, inte odlare.

Trädpioner, buskpioner

Trädpionerna är som namnet säger stora likt små träd med vedartade stammar som står kvar över vintern och med enorma blommor. De finns vildväxande i Kina. Buskpioner ska de dock heta på svenska på grund sitt växtsätt.
Importerade buskpioner från Kina lär vara ympade på rötter av luktpioner och därför bör de planteras ett par cm under markytan så att rötter från själva trädpionen kan utvecklas, i annat fall kan skott från luktpionens rötter ta över.
Idag finns de att köpa bland annat från Tyskland och Danmark, se Svenska Pionodlares sajt för kontakt med odlare. Föreningen håller dessutom på med att sätta upp en webbshop där de kommer att ha över 100 sorters frön samt 3 år gamla buskpioner (rockii-plantor) på egen rot (inte ympade) till försäljning.

Trädpioner uppodlade från frö på finska breddgrader finns att köpa av en finsk fantast och odlare på puupioni.fi. Det gläder mig att att han är kvar och har fortsatt sitt arbete. Första gången jag stötte på hans sajt med foton på alla underbara pioner var för mer än tjugo år sedan. Jag kunde inte motstå, det fick bli två plantor. När de kom var rötterna i väldigt fin kondition, väl inslagna (fuktigt och luftigt) i sin låda. Importerade från Kina såvitt jag förstod. De överlevde inte för mig- men det berodde förmodligen mer på min bristande vård och otur med en mycket kall och rätt snöfattig vinter. Dessutom så flyttade vi ifrån trädgården året efter – så jag kunde inte följa upp det.

Så här skriver Gunnel Carlson om dem i Svenska Hufvudstadsbladet 4.6.2018 07:23 UPPDATERAD 4.6.2018 07:23

Herrgårdspion

Herrgårdspionen blommar tidigast av alla pioner och blir mellan ca 80-120 cm hög, kallas även hybridpion. Den liknar dillpionen på bladen, men de är något grövre.
Paeonia x hybrida ‘Monica’. Kallas även Paeonia x bergiana
Härstamning: Paeonia anomala × tenuifolia

Källa SKUD växtdatabas

Itoh pion

Itoh (Intersectional) Paeonies. En hybrid med kraftiga stjälkar och många och stora blommor. – ingen bild, bara ett tips.

Luktpion

Luktpion Paeonia lactiflora, doftar gott. Det finns 565 namnsorter.
Några har jag i min trädgård. Är inte riktigt klar över vilka namnsorter det är…än.

Källa SKUD växtdatabas

Bondpion

Bondpion, Paeonia x festiva är doftlös och det finns 12 sortnamn. Jag har endast ett par av dem i min trädgård eftersom jag helst vill ha blommor med doft. De är dock väldigt fina och härdiga och en av dem är från en mycket gammal gård (1500-tal ev. 1400-tal). Ja, visserligen är gården gammal gård men att pionen är riktigt så gammal tror jag knappast. Men det kan vara intressant att försöka ta reda på lite mer om vad det kan vara för sort.
De får växa till sig lite innan jag tar någon bild.

Källa SKUD växtdatabas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: