Monty Pythonormen av Bo Pettersson

alla inlägg- all posts, designblogg

En fantastisk teckning, originalstorlek 2 m lång, som illustration till en artikel på tidskrift.nu om Monty Python. Här är en länk till artikeln, scrolla längst ner på sidan för att se ORMEN!

Besök tidskrift.nu om du letar efter en kulturtidskrift eller tidning. Jag letade efter en artikel i ett gammalt nummer av ARTES och hittade vad jag sökte på 

Att lägga plattkant mellan gräs och rabatt går som en dans med ”motorsågen”.

alla inlägg- all posts, skötsel-gardening

126 ord (words) 2018 05 30

Från läggning av rundelns plattkant under Kristihimmelsfärdshelgen (10-13 maj) 2018. Stenmjöl jämnar av terassbotten och betongplattorna St Eriks "Klassisk" 350 x 350 x 40.

Från läggning av rundelns plattkant under Kristihimmelsfärdshelgen (10-13 maj) 2018. Stenmjöl jämnar av terassbotten och betongplattorna St Eriks ”Klassisk” 350 x 350 x 40.

Efter att ha slitit med rundeln och rabattkanten mot östra gräsmattan med spadar och skyfflar, så kom K. på att motorsågen kanske kan gå fint till att skära upp grässvålen med och dela den i lagom bitar för att sedan ta bort. Kedjan skulle förstås ta stryk men K. hade en som ändå var kasserad.

Julgransdekorationer av pepparkaka

alla inlägg- all posts, designblogg, inspiration

Det är ju kul att leka med pepparkaksdegen … och när jag upptäckte att jag hade tre olika storlekar på hjärtformerna förra julen så kunde jag inte låta bli att leka … resultatet blev såpass tillfredsställande att jag upprepar det även denna jul.
Julen 2017

It is fun to play with the gingerbread dough … finding out that I had three different sizes of hearts to shape it with, I could not resist playing and the result … Yes, it turned out well, so I will repeat it this year.
Christmas 2017

Ljus, belysning och färg. Referenser

alla inlägg- all posts, designblogg

påbörjad (started) 2017 09 05

Ljus är en förutsättning för visuell gestaltning och för att vi ska kunna ”se”! Det är på grund av att vi har ljus vi kan se färger! En självklarhet, men det verkar behöva sägas uttryckligen.

  1. I det här inlägget samlar jag namn på personer som ägnar sig åt att studera och undersöka ljus (belysning) och färg även på andra sätt än arkitektens och konstnärens, titlar på böcker, artiklar, program som visats.
  2. Även information om artificiella ljuskällor (dvs. andra ljus än solens) och om färg.
    De ”ljusvågor” som lyser, reflekteras bort eller inte kan ge upphov till dels det vi uppfattar som färg, men även som värme och ljud. Att andra arter kan uppleva ljus och färger vi inte har förmåga att uppfatta med våra ögon – kan vara bra att vara medveten om som formgivare av miljö.
  3. Dessutom, samlar jag här vad som skrivs och sägs om ljus och färg och arbetet med att få ett ”upplyst” samhälle.

Varför bygger de så fult?

alla inlägg- all posts, designblogg

1 189 ord (words. No english version) publ. 2017 05 10 behöver skrivas om!

Jag sitter i mina föräldrars bil. Vi åker genom Uddevalla centrum, nya vägar byggs, gamla byggs om, gamla hus rivs, nya byggs upp, min näsa når knappt upp över kanten till bildörrens fönster. Jag ser ut över ett kaos av betong, asfalt och spretande stolpar, stoppskyltar, varningsskyltar, informationsskyltar, gatstolpar, lyktstolpar, röda och gröna gubbar på stolpar, kantstenar, refuger, avskiljare och skyddsstaket i olika modeller och höjder. Nya domushuset är på väg upp i en stil som senare lekfullt eller spefullt kommer att kallas nybrutalism. Det är sent sextiotal under 1900-talets mitt.

Rosa (Portland-Gruppen) 'Mme Boll'

Rosa (Portland-Gruppen) ‘Mme Boll’

alla inlägg- all posts, blommor, plantor-flowers, plants, rosor-roses
Rosa (Portland-Gruppen) 'Mme Boll'

Rosa (Portland-Gruppen) ‘Mme Boll’

2017 05 01

Mme Boll för en tynande tillvaro, men troligen inte på grund av växtzonen, utan mer på placeringen intill Ameli, som skuggar, och på grund av min bristande skötsel.  (Jag har inte plockat bort de där små krypen som gillar att äta upp den.)
Så jag ska se om inte lite ompysslande kan rätta till det.

Den doftar mycket, är otroligt taggig, som en borste, blommar hela sommaren och in på hösten med mycket blommor. Trots en tynande tillvaro så blommar den alltså rikligt.

Lyrorna i Norslundsrondellen (the Lyres in Norslunds roundabout, Falun, Sweden)

alla inlägg- all posts, designblogg, trädgård-garden-examples
3 186 ord (words. No english translation yet…) publ. 2016 09 05
omredigerad 2018 08 12

Invigning-av-lyrorna-webst-Många har faktiskt hört av sig genom åren för att veta mer om Lyrorna i Norslundsrondellen, det är roligt och det är hedrande. De har varit ämne för en B-uppsats i konstvetenskap. Ja, inte alldeles ensamma, de hade gott sällskap från skulpturerna i några av de andra rondellerna här i Falun och Borlänge också. Men i samband med det så skrev jag ner mina tankar runt just gestaltningen av dem för att uppsatsskrivaren skulle ha lite material.

Så här är en omredigerad version av den text jag gav uppsatsskrivaren tillsammans med en av de bilder jag tog i samband med invigningen av dem, två år senare. Lyrorna är gjorda av cortenstål. När de sattes upp var de skinande blanka för att bara efter några dagar anta sin nuvarande rostbruna färg.

Mönstrad gräsmatta (Patterned lawn)

alla inlägg- all posts, designblogg, gräs-grass, trädgård-garden-examples

109 ord (words. No english version) 2007 04 03

En pdf som visar hur jag mönstrade vår gräsmatta. Bilden visar gräsmattan tre år efter anläggning. Mycket riktigt har det smugit sig in vitklöver, så som jag blev ”varnad” för. Jag har inte gjort något annat än klippt gräset. Fortfarande 2016 syns linjen. Kanske att jag kommer att lufta gräsmattan i år och försöka rensa upp linjen lite. En sak jag lagt märke till är att det finbladigare gräset, svinglarna är lite konkurrenskraftigare än ängsgröen. Det vill säga, den växer in och tar över ängsgröen något.
(A pdf showing how I patterned our lawn. The photo shows the lawn three years after.)
No english translation yet…

Artikel Mönstrad gräsmatta 599 kB