att designa – en rörelse som kan uttrycka allt från behag till skräck – a move expressing everything from grace to horror

Vad är skötselkrävande

Buskar som ska klippas, gräs som växer in i planteringarna, gräsklippning, ogräs, ohyra, växter som inte tar sig, vintertäckning, skyffling av grusytor, blommor i krukor och ettåriga blommor.

För att göra det lättskött; välj buskar som får den storlek de ska ha och se till att skilja gräsytan från planteringar eller grusytor med en bred plattrad av betong eller sten som du kan köra på med ena gräsklipparens hjul, det blir prydligt och du behöver inte gå med trimmer efteråt. Undvik att sätta enstaka buskar och träd i gräsmattan som du måste köra runt när du klipper.

För att undvika ogräs så fyll planteringarna med de växter du ska ha. Då får ogräset en minimal chans. Naken jord är onaturligt och det blir en ogräsyta. De jordytor runt tex rosor eller rhododendron som du inte vill ha växter på kan du täcka med ca 12 cm tjock bark eller grus. (Det gäller för större buskar, småplantor kvävs i det och därmed även ogräs. Dock inte rotogräs.)

Ohyra och växter som mår dåligt undviker du genom att se till att trädgårdens fauna är i balans. Spruta förebyggande med t.ex. svamppulvret BINAB mot svartrost och rosrost, såpvatten mot bladlöss. Fåglar hjälper till att äta insekter, liksom nyckelpigor. Se till att plantorna har bra jord och tillräckligt jordjup. En planta som etablerat sig behöver vanligtvis inte vattnas. Det är vid längre och extrem torka det behövs. Välj växter som är anpassade till växtzonen. Då behöver du inte heller vintertäcka. Gör en riktig underbyggnad av grusytorna med dränerande kross, tillräckligt tjockt och packat bärlager eventuellt även duk. Lite ogräs kommer ändå med tiden. Du kan också välja plattor och eller asfalt, håll fogarna väl fyllda mellan plattorna för att försvåra för ogräset. Helt ogräsfritt blir det aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: