att designa – en rörelse som kan uttrycka allt från behag till skräck – a move expressing everything from grace to horror

tillstånd

Jag har tvekat att skriva något om tillstånd – eftersom det förändrar sig – så jag reserverar mig för framtida ändringar. Kolla om du gör något som fordrar lov eller anmälan.

Det finns rivnings-, bygg- och marklov samt motsvarande anmälan. Vilket och vad du behöver kan du få klarhet i genom bla Boverkets broschyr ”Behöver jag bygglov, behöver jag göra bygganmälan” som finns på deras websida, http://www.boverket.se..

De flesta tillstånd söks och ges av kommunen. Länsstyrelsen blir t.ex. inkopplade när bygglov överklagas. Vid vattenverksamhet är det miljödomstolen som ger tillstånd genom länsstyrelsen. Om du ska ansluta en ny infart till allmän väg är det vägverket som ger tillstånd.

Tillstånden kan delas upp i lov och anmälan. Grovt kan man säga att lovet prövar om det tänkta projektet stämmer med detaljplan, områdesplan och mot PBL (Plan- och Bygglagen) Anmälan gäller den tekniska konstruktionen och kvaliteten på ditt projekt, så att den inte strider mot några föreskrifter. Tex vid installation av el eller takstolars och murars konstruktion, så de håller för det de är avsedda.

Ekonomibyggnader på lant- och skogsbruksfastigheters som ligger utanför detaljplanelagt område är undantagna från bygglovplikten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: