att designa – en rörelse som kan uttrycka allt från behag till skräck – a move expressing everything from grace to horror

Idén – det allra första

idén – det allra första

Det första intrycket och den känsla trädgården ska ge.
Innan du gör någonting så känn efter hur du vill att trädgården ska upplevas. Vad vill du känna? Hur ska det kännas när du går uppför gången till ditt hus, när du svänger in på din gårdsplan, när du sitter och kopplar av eller när du vill greja. Vilken stil ska den ha? Vilt, vackert, avskalat, modernt eller spännande? Exponerat, gömt, avslappnat, lummigt eller stramt? Begränsningar kan du ta hänsyn till i nästa skede. Hellre välja bort senare än ångra något som du gärna ville ha men inte vågade drömma om.
Försök göra känslan tydlig för dig. Försök också att sätta ord på den. Ta fram den här känslan regelbundet medan du planerar för och arbetar i trädgården. Försök lägga märke till när den blir tydligare. Håll i den med lätthet, den får inte hindra dig från att fånga upp andra känslor och idéer som kommer till dig när du är i din trädgård. Då hindrar den din intuition. Låt din idé förändras av din intuition. Den får inte heller bli omgjord till en konstruerad regel som slaviskt ska följas – då dör den och din gestaltning faller platt. Håll i känslan och de intryck du ser förstärker den, väldigt lätt.

Syftet med Förberedelse 1, collaget, är att hjälpa till att hitta en känsla och stil på trädgården som du spontant har. När du känner dig mogen för det så beskriv din känsla i ord och få ner det på papper. Med hjälp av begreppen som orden står för kan du mer medvetet hitta en form som uttrycker den känsla du önskar. Det här är din gestaltningsidé och att den är tydlig underlättar att fatta beslut om gestaltningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: