att designa – en rörelse som kan uttrycka allt från behag till skräck – a move expressing everything from grace to horror

gestaltningens delar

gestaltningens delar

Delarna i gestaltningen är dels det du vill ha som inte finns där idag och det som redan finns där.

Det du vill ha står på dina listor. Den ena listan med det du önskar ha och kunna göra i trädgården och på den andra sådant du även tycker är nödvändigt.
De andra delarna är de som redan finns där, Träd, gångväg, hus, staket, etc. Om dem, det som redan finns där, ska du bestämma om och vad som ska vara kvar eller förändras i form och/eller funktion.

önska, upptäcka och hämta inspiration

Vad vill du?
Börja med önskelistan när du ska planera din trädgård. Önskelistan kallas programskrivning och är en viktig del i trädgårdsplaneringen. I den ska njutningar och nöjen ingå likväl som olika nödvändiga funktioner.Många i vårt kalla klimat vill ta vara på solen och om du också vill det, tänk efter och anteckna vilka tider du brukar vara hemma och vill sitta ute och njuta av den. Vill du gömma kompost, soptunna eller bil? Vill du ha skydd mot insyn? Vad vill du se, höra och känna?

Upptäcka
Undersök din trädgård. Lägg märke till var solen lyser. Undersök var de fina ställena är genom att t.ex. flytta runt med en skön solstol i trädgården. Har någon plats en intressant utsikt som du vill rama in eller ta fram genom att ta bort det som skymmer?  Om det är en obekant trädgård så använd första året åt att se vad som kommer upp. Lägg märke till vilka djur som besöker trädgården.
Tänk på att husets ytor samspelar med trädgårdens. Vad ser du från dina fönster? Hur använder du huset? Hur hänger husets funktioner ihop med trädgårdens?  Vad tycker du om i den? Finns det en fin utsikt från den? En närliggande skog? Myllrande stad? Var är det sol och när? Är den kuperad eller platt?

Vanliga funktioner
Vanliga funktioner är parkering, uteplats och gräsmatta. Vad är det som ska få plats på parkeringen? Får bilen och cyklarna plats? Vill du visa upp eller gömma dem? Är uteplatsen stor nog för dina bjudningar eller liten nog för att vara intim? Är gräsmattan stor nog för lek eller ska det vara en vildäng för camping?

Att hämta inspiration
Ta hjälp av trädgårdsböcker, ta en sväng förbi plantskolan och se vad de har. Gå ut på nätet och botanisera bland rosor, lökar, buskar, tomtar, fontäner, grässorter, hängmattor, crocketspel, grindar och pergolor. Ta reda på vad du tycker om!
Gå på promenad och se vad som finns i trädgårdarna runt om, vilka växter verkar trivas. Råkar du se ett hus och en trädgård du tycker om, fråga dig varför. Är det omgivningen, storleken, uppfartens placering eller vad är det? Försök att bli så precis som möjligt.

Dröm och fantisera.
Fyll den även med dina drömmar om platser och situationer som du tycker om. Om färger, dofter, ljud, känslor av lyx, enkelhet, skog, hav, stad, asfalt…
Ja, utan hämningar så skriv ner allt det du tycker om. Det hjälper dig att utveckla din gestaltningsidé. Med din gestaltningsidé kan du sedan lättare hitta ”rätt form” på parkeringsplatsen (den behöver ju inte göras som en rektangel efter bilen. Det finns sätt att göra parkeringar så att de inte ser ut som parkeringar, om man nu vill det.) Att ge idén en form det vill säga göra den konkret är själva gestaltningsarbetet som du troligen redan arbetar med i bakhuvudet. Genom att samla intryck, drömma och fantisera så ”matar” du din inspiration. Gör det genom att besöka andra trädgårdar, plantskolor, platser och situationer som du tycker om eller fascineras av. Genom böcker, filmer, på nätet, i samtal, ja, överallt. Nu när du har uppe ögon och öron så kan du hitta intryck att mata din inspiration med överallt.

Känn efter! Skriv sedan en önskelista. Och – din trädgård.

Titta på den en gång till.

förberedelser 1-4

förberedelse 1, Collaget

Leta reda på bilder på sådant du tycker om. Det kan vara en favoritbil, en fin färgkombination av vad som helst, material, fint ljus i en bild, ett landskap, en plats, en klänning, skor, djur och människor. Sätt ihop det till ett collage.

förberedelse 2, listan

Dela upp önskelistan i två delar. En med sådant du vill ha och saker du vill kunna göra, till exempel bada, sola eller öva bågskytte. Den andra listan fyller du med saker du tycker är nödvändiga. Det kan till exempel vara plats för soptunna, kompost eller tvätta bilen.

förberedelse 3, fina växter

Eftersom det är svårt att få en riktig bild av hur en planta kan bli i plantskolan så gå på promenad i något kvarter med uppvuxna trädgårdar som ligger i samma eller i en kallare växtzon än din. Titta efter buskar, träd och blommor som du tycker är fina. Om du inte kan få reda på vad de heter så ta en bild på dem och ta med till någon plantskola så kanske de kan hjälpa dig att komma fram till det latinska namnet. (Du kanske både kan köpa och få information där också) När du väl fått det latinska namnet kan du söka information om dem på nätet och i trädgårdsböcker.

förberedelse 4, att skilja på att önska och faktiskt beteende

Fundera på hur du faktiskt beter dig och vad du väljer när det väl gäller. Till exempel; så vill du kanske ha ett stort piano men du spelar aldrig på det eller tar dig inte tid att lära dig att spela; ett bubbelbad är underbart men du tar dig aldrig tid att fylla upp det och ligga och bada.
Nu är det inte meningen att du ska välja bort dina drömmar! Absolut inte. Men du kanske inte får plats med allt och då behöver du kunna prioritera. Då är det bra att ha det här i åtanke, så du får plats att leva det liv du faktiskt lever.

mäta det som finns, inventera

.

förberedelse 5-7

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: