att designa – en rörelse som kan uttrycka allt från behag till skräck – a move expressing everything from grace to horror

Förberedelse 5-7

Förberedelse 5

Vilket är ditt sätt att tänka?

Brukar du göra små kartor för att beskriva vägen eller föredrar du att beskriva den muntligt? som ”så åker man förbi Larssons lada och där tar man till höger”.

Känner du dig desorienterad av att inte veta åt vilket håll vädersträcken är eller hur platsen ligger i förhållande till andra kända platser?

En del av oss går omkring med en karta i huvudet där alla platser placeras in. En del har lätt för att föreställa sig hur saker kan komma att se ut, saker som inte finns. Den som har svårt att föreställa sig hur något kan komma att se ut kan ha svårt att tro på att det finns de som faktiskt kan det. I och för sig kan det innebära en mer avslappnad inställning till hur det färdiga resultatet blir eller att man hellre kopierar något man sett, dvs ”andras färdiga lösningar”. Medan den som kan föreställa sig hur något kan bli, kan vilja hitta på något nytt, något bättre.

Oftast kan vi tänka på båda sätten men känner oss mer bekväma med någon av dem och använder det oftast. Den entreprenör, arkitekt som du ska förklara dina ideer för kan tänka på ett annat sätt än du. Ta tid på dig att förklara, visa och lyssna.

Förberedelse 6

Ta fram en karta i skala 1:100 över fastigheten, förslagsvis en primärkarta från kommunen. Är fastigheten stor så ta även med en översiktskarta i större skala (t.ex 1:500).

Här kan du hitta information om du inte redan har den:

Fastighetbeteckningen finns på det som förut kallades ”gula kartan” eller ”ekonomiska kartan”. Den kallas idag fastighetskartan och tillverkas och trycks av lantmäteriet, webbadress http://www.lantmateriet.se/Kartor-och-geografisk-information. Kommunerna hjälper till att hålla den uppdaterad. Du kan även köpa kartan hos kart- och bokhandlare. Du kan också vända dig till kommunen för att få hjälp med att få fram fastighetsbeteckningen.Med hjälp av fastighetsbeteckningen kan du ta fram information om avtal, servitut m.m.
Fastighetskartan visar gränsen för din fastighet och gränsrörens koordinater.
Ett exempel på hur primär- eller baskartan ser ut.

Från kommunen kan du skaffa ett utdrag från primär-/baskartan över fastigheten. På den finns höjder, mätpunkter, träd, staket, häckar, vägar, bäckar o dyl och kommunens ledningar fram till din tomtgräns. Ledningarna på din privata fastighet finns alltså inte inritade men du kan få en uppfattning om deras läge genom att veta var de ansluter till kommunens ledningsnät.

Här kan du hitta information om du inte redan har den:

Ledningar på din egen tomt kan finnas inritade på byggritningarna till ditt hus. Du kan också se var brunnar och rör finns och kanske gissa dig till var de ligger. Kabeltv brukar det inte finnas någon information om. Elkablars läge kan du få utritat direkt på mark av det företag som är ansvarigt för eldistributionen, dvs elnätet. (Inte elleverantören) De har troligen även ritningar som visar ungefärligt läge fram till ditt mätarskåp.

All byggnation regleras av PBL och Boverket är ansvarig myndighet, www.boverket.se. Det finns bra information på deras sida. När din fastighet ligger inom detaljplanelagt område finns detaljplanebestämmelser och ligger den utanför kan det finnas områdesbestämmelser. Vänd dig till din kommun för att ta reda på vad som gäller för just din fastighet.

Förberedelse 7

Inventera!

Den här förberedelsen gör du innan du börjar skissa och planera. Den är tidskrävande men när du kommer i gång med skissandet och planeringen märker du snabbt att du har stor nytta av den. Det går fortare att skissa och du slipper rita om och tänka om senare. Du får bedöma hur noggrann du vill vara. Är du osäker på hur mycket du behöver mäta in och ändå tänker anlita en arkiktekt eller projektör, så prata med dem. Komplettera primärkartan du skaffat med att rita in buskar, träd, planteringar, grus-, gräs-, platt- och asfaltytor, flaggstång och trappor. Markera även var dörrar och fönster sitter på huset så du kan bedöma om det blir en fin utsikt från dem eller om du behöver insynsskydd. När du ritar ut stora buskar så markera var stammen går ner i marken och rita en ring för ungefär så stor du uppskattar kronans eller buskens omfång att vara.Ledningar i mark är bra att känna till; el, tele, vatten, avlopp, eventuellt en infiltration, fjärrvärme och kanske fiber eller kabeltv. Om du har med lägsta och högsta höjder är det bra. (För att bedöma hur vattnet rinner.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: