att designa – en rörelse som kan uttrycka allt från behag till skräck – a move expressing everything from grace to horror

Din trädgård web

Din trädgård

Din trädgård är en liten skrift som först gjordes som ett utvidgat presentkort. Ett presentkort som innebar två timmars konsultation med en landskapsarkitekt. Med presentkortet följde en instruktion med förberedelser och även svar på frågor som ofta ställs i samband med arbetet att förverkliga sina trädgårdsideer. Något att även ha med sig efter mötet, ett litet komihåg för det man eventuellt har glömt.
Därefter gjorde jag iordning den just som en liten handledning med lite ”bra att veta” saker för den som tänker göra om sin trädgård. Här är den i nätformat. Lite utvidgad.
Ännu har jag inte tryckt upp den lilla skriften (36 sidor i A5 format) eller lagt ut den som e-bok. Det kanske blir. Men först ska jag försöka lägga in den här på något pedagogiskt sätt.

Det här är en komprimerad genomgång av saker som är bra att veta och förberedelser som är bra att göra för att förverkliga din önsketrädgård.
Genomgången är även avsedd att vara ett stöd i valet av lämplig professionell hjälp.
Anlitar du en landskapsarkitekt innebär förberedelserna att konsultationen kan koncentreras på gestaltning och växtval.
Förberedelserna resulterar i collaget, ”listorna”, planunderlag med inventering och foton på ditt hus med trädgård och omgivning samt växter du tycker är fina. Med grund i dem gestaltar du och väljer växter.

Först en inledande sammanfattning…

Det som är speciellt med att gestalta en trädgård, eller en utemiljö över huvud taget, är att  den är levande. Till skillnad mot den gestaltning som görs inomhus (design kallar vi det oftast då). Ställer du en soffa i en solig hörna, så står den kvar där och den blir varken större eller  mindre, möjligen solblekt. En planta som du sätter i en solig hörna,däremot, kan växa på både höjden och bredden,  skicka rotskott och fröså sig både här och där. Den förändras alldeles av sig själv. Örter vissnar ner på hösten och på våren kommer nya fräscha blad och knoppar upp, inte behöver du dra den upp ur marken varje vår. Den tar sig upp själv. Det som i värsta fall kan hända är att den krymper ihop och dör, för gott, men oftast blir det mer, ibland mycket mer (se lättodlat i massor).

Växtkraften

Den här växtkraften kan man förhålla sig olika till. Å ena sidan kan man glädjas och förundras över den och å andra sidan stöna, sucka och tycka att den bara är jobbig. Vi kan väl alla känna igen oss i det? Båda sätten att reagera hänger samman med att vi har en idé om hur vi vill att trädgården bör eller ska se ut. Ogräs tex är samlingsnamnet på det som inte får växa i trädgården, det ska bort. Skräp är också ett  namn på det som vi anser ska bort. Man skulle enkelt kunna bli av med lite ogräsrensning bara genom att se ogräset som en fantastisk marktäckare istället. Genom att döpa om det kan det bli något att glädjas och förundras över istället, som mossa till exempel. Men det mentala tricket är inte alltid så enkelt att göra som  det låter.

Att gestalta är att foga samman delar till en helhet

Att gestalta är att foga samma delar till en helhet. Den helheten är din trädgård med den stil och det uttryck du vill ha. Självklart så funktionell som du önskar eftersom det är du som är designern. Under rubriken, komma i gang.html beskrivs hur du tar fram de delar som du ska foga samman. En koncentrerad beskrivning av det och annat som är bra att känna till finns i den lilla boken trädgård (som du ev. kommer att kunna beställa). Hur du kan foga samman delarna och hur välja form, storlek och kavlitet på delarna finns än så länge bara beskrivet här på websidan. Det som är att designa.

Att ge din idé form!

I vilket fall, du har en idé om din trädgård. Den kan vara vag eller ganska precis. Nu ska du ge  den en form, du ska gestalta den, designa den. Det allra viktigaste att öva som gestaltare är medvetenheten (se designövningar) om vad man ser och känner.  Det är en förutsättning för att kunna se vad som ska förändras, vara kvar och vad som ska tas bort, vilken form jag ska ge. Den ökar min säkerhet på vilken form/gestalt/design  jag ska ge för att åstadkomma önskat resultat. Det är detta designövningarna är till för. Övningarna är grunden i gestaltandet!   Självklart? Det du upptäcker när du gör designövningarna, blir dina verktyg. Din  förmåga att se och känna skärps. Bland annat din förmåga att skilja mellan ”det reala”, det du faktiskt ser och din föreställning om vad du ser (se även under gestaltbegrepp). Du kan då tex urskilja att en del av det du ser ordnar du på ett universellt sätt, du upptäcker också att du har personliga och erfarenhetsgrundade uppfattningar och föreställningar om det du ser och att det finns både känslomässiga  och sakliga associationer som är kulturella och/eller konstruerade. En del av det du  uppfattar, eller faktiskt ser, som är universellt beskrivs bland annat av gestaltlagarna och inom konsten att komponera (se gestaltlagarna och komposition). Samtidigt som du övar på att bli en medveten betraktare så samlar du ihop det material du  använder i gestaltningen; din önskelista över saker du vill ha och göra samt fakta i form av en  karta som visar vad som finns i din trädgård och var. Hur du gör det och vad det är du ska samla ihop finns närmare beskrivet under länken ”komma igång”. Det finns också sammanfattat i häftet ”Trädgård”. I häftet beskrivs också annat som är bra att veta för planeringen och  verkställandet av din trädgård. Det du därefter gör är att foga  samman delarna, alla de ytor du önskar och behöver för dina olika saker och allt du vill göra,  till en helhet med den stil och det uttryck du vill ha. Nu använder du ditt medvetna seende, medvetna kännande och din intuition. Till din hjälp har du  gestaltlagarna och dina kunskaper inom komposition. Med ledning av din intuition prövar du dig  fram till den ”rätta” formen. Det är detta som är gestaltarens speciella förmåga. Det är det som är konsten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: