att designa – en rörelse som kan uttrycka allt från behag till skräck – a move expressing everything from grace to horror

Att arbeta med gestaltning.

Jag kan bara berätta hur jag gör, det finns säkert fler sätt. Jag arbetar i plan, elevationer, sektioner och med foton. Fotona ersätter till en del att stå på platsen men ger mig möjlighet att rita in det jag tänker mig i bilden. Allra helst vill jag även vara på platsen och tänka in det planerade och göra skisser på det. Det är lättare att bedöma om utsikten blir fint inramad eller om gläntan blir lagom stor då.

Därefter komponerar jag ihop former och färger till den känsla eller uttryck som eftersträvas. Det betyder att jag bestämmer var det ska vara höga former (buskar, staket, hus, träd el likn) låga former (som gräsmatta, marktäckare, stenläggningar och liknande) halvhöga former, var det ska vara lite genomsiktligt, soligt, skuggigt, ja, alla de kvaliteter man vill uppleva. Jag bestämmer alltså inte att det ska var en viss buske här eller där utan anger storlek på den, om det ska vara löv eller barr, om det ska vara skogskänsla, strandkänsla eller vad man nu vill ha.

Olika sätt att planera

Om du börjar på egen hand så rekommenerar jag att du skaffar en kompis som du kan diskutera dina ideer med och som kan ge fräscha och nya invinklingar och synpunkter på det du gör. Det är lätt att bli ”hemmablind” och fastna i favoritideer, älsklingshörnor eller problem. För att ta reda på om det du planerat får plats och ser ut som du tänkt dig kan du göra på två sätt:

1. Gå ut i trädgården och markera var du ska ha dina planteringar, gräsmattor, stenar, uteplatser, träd och buskar – prova dig fram. Markera med pinnar, märkfärg eller vad du har och flytta runt tills det blir bra. På plats kan du göra dig en föreställning om hur det kan komma att se ut. Mät efteråt för att kontrollera att du fortfarande får plats med det du tänkt dig. Det kanske blir nödvändigt att flytta något för att få till rätt känsla och funktion.

2. Det andra sättet är att ta fram en karta över din trädgård som helst innehåller allt som redan finns där (= det befintliga). Se förberedelse 6 och 7! Med den här kartan som underlag kan du rita din trädgård. Lägg ett genomskinligt papper ovanpå din karta och rita in planteringarnas nya form och mått, ändra gångvägens bredd, ta bort buskarna…Det är detta som kallas att skissa och eftersom det du ritar inte finns än kallas det en plan. När du ändrar kan du sudda, istället för att springa runt och ändra på dina pinnar. Du kan mäta på planen om bilen eller utemöbeln får plats. Gör gärna på båda sätten för att försäkra dig om att det blir som du vill ha det.

Mer om själva gestaltningsarbetet, övningar o dyl finns som inlägg under menyfliken ”ASLÖG design and garden”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: